Orthodontie Kliniek Zaandam

BUITENBEUGEL

De buitenbeugel is een van de belangrijkste beugels in de orthodontie. Deze beugel wordt gebruikt om de groei van de bovenkaak te beïnvloeden of om ruimte te maken voor scheefstaande tanden.

De buitenbeugel bestaat uit twee onderdelen: een metalen deel en een nek- of hoofdband. Het metalen deel zit gedeeltelijk in de mond en past precies in de twee kleine buisjes die vastzitten op de banden om de kiezen in de bovenkaak.
De nek- of hoofdband wordt vastgehaakt aan het metalen deel. De buitenbeugel moet TEN MINSTE 14 UUR PER ETMAAL gedragen worden, meestal na schooltijd, 's avonds en 's nachts. Meer dan 14 uur dragen mag natuurlijk ook en het hoeft niet 14 uur achter elkaar te zijn.


VERDER

Na het dragen van de buitenbeugel kunnen de kiezen wat gevoelig zijn en zelfs een beetje los gaan staan. Minder dan 14 uur dragen heeft eigenlijk geen zin. In dat geval moeten er soms kiezen worden getrokken.

Neem de buitenbeugel altijd mee naar de praktijk voor de controles. Als de beugel stuk is of de banden rond de kiezen los zitten, dan moet de praktijk zo snel mogelijk worden gewaarschuwd.


NIET DOEN

Eet geen kleverig snoepgoed of kauwgom en drink zo weinig mogelijk prikdranken (cola etc.) anders kunnen de banden rond de kiezen los gaan en kunnen er verkleuringen en gaatjes ontstaan. De behandelingsduur zal dan langer worden en de kosten hoger.

Draag de buitenbeugel niet tijdens contactsporten of spelletjes om ongelukken te voorkomen.

Meer informatie over deze en andere beugels is te vinden op www.orthodontist.nl.